Mit mond a közbeszerzési tanácsadó?

Ki az a közbeszerzési tanácsadó?

A pályázatok, tenderek világában elengedhetetlen, hogy mind a pályázók, mind az ajánlattevők el tudjanak igazodni a bürokratikus rendszer jogi útvesztőiben. Egy egyszerűbb esetben ez még talán megy önerőből, is az ember utánajár, rááll a füle a jogi nyelvezetre, a józan paraszti eszével pótolja a maradékot. De egy szint után ez egyrészt bonyolódik, másrészt kifejezetten időigényes. Olyannyira, hogy jobban megéri külön erre szakosodott szakemberhez fordulni, ez pedig a közbeszerzési tanácsadó.

Ő ismeri a joggyakorlatot, érti a nyelvezetet és otthonosan mozog a pályázatok világában is. Persze vannak cégek, akik rendszeresen pályáznak, ezért már rég kialakult szoros együttműködést folytatnak egy adott közbeszerzési tanácsadó céggel. Olyan is előfordul, aki csak kisebb volumenű pályázatokkal foglalkozik, azokkal viszont rendszeresen és megéri egy saját embert kiképeznie ezen a területen. A legtöbben azonban, mikor először szembesülünk ennek a szükségével, értetlenül állunk, hogy akkor most, mi is legyen? Kihez is forduljunk?

Hol terem a közbeszerzési tanácsadó?

Leginkább a neten. Persze a legjobb, ha van ismerős, barát, aki ajánlani tud egyet, de nem mindenki indulhat neki ilyen szerencsésen. Ha pedig egy csepp referenciát sem kapunk, akkor nincs más hátra, mint a neten keresgélni közbeszerzési tanácsadó után. Mielőtt azonban mélyen beleásnánk magunkat, fontos tisztázni, hogy mire is van szükségünk.

Egyfelől sok közbeszerzési tanácsadó szakosodik valamilyen formában. Vagy iparágakra, vagy bizonyos jellegű pályázatokra. Ez gyakran a referenciáikból derül csak ki, de akad olyan is, aki kiírja a honlapra. A legtöbbjük azonban nem utasít vissza egy megbízást, pusztán mert egy kissé kilóg a profiljából, úgyhogy ezzel túl nagy bakot nem lehet lőni.

Amire ennél jobban ügyelni kell, az, hogy milyen közbeszerzési tanácsadó is szükséges a pályázathoz. Hogy értem, hogy milyen? Bizonyos pályázatok volumenük, illetve forrásuk alapján már nem akármilyen tanácsadót kívánnak meg, hanem úgynevezett felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, azaz faksz bevonását.

Milyen közbeszerzési tanácsadó a faksz?

Alapvetően egy közbeszerzési tanácsadó képzéséhez egy OKJs tanfolyamot kell elvégeznie a vállalkozó szelleműnek. Ez intenzitásától függően egy vagy két év, mely idő alatt a joggyakorlat alapjait el lehet sajátítani. Ez a képzettség feljogosít az egyszerűbb, kisebb volumenű pályázati esetek képviseletére.

Amikor azonban negyven millió feletti összegről, illetve EU-s pályázatokról van szó, ott már törvény írja elő, hogy faksz képviselje mindkét oldalt. Mitől is tud többet tehát egy felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó? Első sorban hosszabb a képzés. El kell hozzá végezni néhány kiegészítő képzést, ami szintén idő és energia befektetés. Emellett előfeltétele is több akad, felsőfokú végzettség nélkül nem lehet nekiállni. Végezetül pedig a biztonságra is nagyobb hangsúlyt fektet a törvény. A közbeszerzési tanácsadó ebben az esetben kötelezve van egy adott mértékű felelősségbiztosításra – újabb pénz és energia befektetés ez a részéről – illetve regisztrálnia kell egy állami honlapon is.

Ez azt jelenti, hogy a faksz ellenőrizhető. Akkor is, ha még sohasem találkoztunk és nem dolgoztunk az illetővel, az államtól kapott azonosítóját – hasonlóan az adószámhoz a cégjegyzékekben – le tudjuk keresni. Ez egyfajta biztosíték a megbízónak, hogy a közbeszerzési tanácsadó nem a levegőbe beszél és valóban komoly képzettség, felkészültség áll mögötte. Ilyenkor igen nagy pénzek és nagy felelősség forog kockán, úgyhogy ez mindenképpen megnyugtató.

Ez az egész azért fontos mert, ha EU-s pénzekről, vagy nagy összegű tenderről van szó, jobb, ha már eleve úgy keresünk, hogy felelős akkreditált közbeszerzési tanácsadó. Másfelől azért fontos ezt tudnunk, mert ez a hosszas képzés, többszörös ráfordítás természetesen a díjazásban is megmutatkozik. Általában százalékban állapítják meg az összbért és valamennyi előleggel dolgoznak. Már csak azért is, mert oda kell utazniuk a helyszínre, alkalmasint bizonyos intézkedésekhez befizetéseket kell mellékelni és ezeket valamiből finanszírozni kell.

A közbeszerzési tanácsadó feladatköre

Általában az ember arra gondol, hogy az ajánlattevő megbízásában áll a közbeszerzési tanácsadó, de valójában mindkét oldal képviseletében szükség van egyre. Valójában ezt nem egy ügyvédpárbajként kell elképzelni, ők nem lesznek egymás vetélytársai. A legfőbb felelősségük, hogy az ügyfelük minden lépése jogszerű legyen, így a munkájukat kvázi úgy foghatjuk fel, mintha felosztották volna, ki melyik részt ellenőrzi.

Persze ennél összetettebb maga a munka, hiszen nem utólagosan mutatnak rá problémákra – az nem volna túl nagy segítség. Gyakran egy közbeszerzési tanácsadó már az ajánlattevés előtt ott van és az ajánlatkérőnek is már a pályázati anyag összeállításában segít. Ilyenkor nem csak a jelen hibákra figyelmeztet, hanem az előrelátható nehézségektől is igyekszik megóvni. Összességében egy jó tanácsadó számtalan módon segíti a pályázat zökkenőmentességét, miközben biztosítja a jogszerű eljárást.