Lakásfelújítás: kösd fel a gatyát

radiátor

A radiátor az alapok után jön

Már egy ideje közösen élünk a párommal és elhatároztuk, hogy közösen veszünk lakást, ahova majd beköltözünk. Igazából nem rossz az albérletünk, csak pénzbe kerül. Alapvetően viszont nem volt sürgős kiköltöznünk, úgyhogy eltotojáztunk jó fél évet is, mire valóban nekiveselkedtünk a lakásvásárlásnak. Viszont onnantól a felújítás dübörgött előre megállíthatatlanul. Falakat helyeztettünk át, kivésték a régi vezetékeket, parkettát felcsiszoltattuk, újracsempézték a fürdőt, egyedi konyhabútort szabattunk. Volt itt szervezés, meg pénzszórás, de alakult pofásan. Ferivel volt, hogy nem értettünk egyet, de meg tudtuk általában beszélni. De a radiátor! A radiátor lett az a mumus téma, amiről sosem gondoltam volna, de így lett: állandóan összekaptunk rajta valamiért és csak a baj volt vele. Gyakorlatilag azon kívül, hogy adjon meleget, semmiben nem bírtunk vele kapcsolatban megegyezni. Sietni annál inkább muszáj volt, hiszen nyár vége felé még sokkal könnyebb rácsatlakozni a fűtési rendszerrel, nem kell semmit kikapcsoltatni. Úgyhogy sokadik nekifutásra de végül lett nekünk fűtés is. Nem kis tortúra árán.

A radiátor dilemma

Alapvetően onnan ered a mi gondunk, hogy az a radiátor, amelyik praktikus, éktelenül ronda, amelyik meg nem ronda, de praktikus, éktelenül drága. Így is egy vagyont öltünk már abba a lakásba és én úgy voltam vele, hogy egy nyamvadt használati tárgy, egy radiátor miatt ne ugorjon már meg még jobban a költséglistánk. Feri viszont azon az állásponton volt, hogy a nagyon alapdolgokat csináljuk már meg rendesen. Legyen elég konnektor, legyen USB konnektor, rendes vezeték, padlófűtés, szép parketta, beépített konyhabútorok. Mert ha ezeket most rendesen megcsináltatjuk, jó eséllyel nem kell a következő tíz évben nagy mértékben felújítanunk. Festetni sokkal egyszerűbb, mint újra vésetni a falat, kevesebb kosz, könnyebb megszervezni, olcsóbb is. Ebben persze igaza van. Gondoltam majd valahol félúton találkoznak az igényeink. De nincs félút. Nincs kicsit ocsmány radiátor, ami egyébként legalább tartós és megfizethető. Csak nagyon ocsmány, atomtámadás ellen is véd, meg művészi dizájner fűtőtestek vannak. Ez nem segített sokat rajtunk. Feri ilyesmiben nem szeret szöszölni, ha egyszer ki bírtam pengetni, akkor minden problémát megoldottam elven áll hozzá. Ez pedig nem igaz. Nem akartam dizájner mesterművet. Ő meg nem akart olyat, ami fél év múlva kilukad.

Radiátor kiárusítás

Iszonyat nagy mákunk volt, mert egy munkatársam révén kaptam egy fülest, hogy raktárürítés céljával radiátor kiárusítást szerveznek a Határ úton. Azt hiszem az unokatestvére dolgozott a cégnél. Lényeg a lényeg, megnéztük a kínálatot, megakasztotta a szememet rögtön egy olyan aluminium radiátor, ami nem volt teljesen rossz. Feri rögtön nem volt elájulva az ötlettől, mert az lyukad könnyen, meg akkor a bekötésnél figyelni kell, milyen más fémek vannak a rendszerben és macerás. Ennek azóta utána olvastam, de amikor nekem a boltban elkezdett arról szövegelni, hogy azért ne vehetnénk meg ezt a https://www.netradiator.hu/ radiátor készüléket, mert alumíniumból van, akkor kicsit hülyének néztem. Pláne, amikor meggyőzésül nekiállt a fizika órás kísérletekkel jönni, hogy emlékszem-e a galvánelemre? Emlékeztem, de ezzel nem nagyon győzött meg, viszont legalább mindketten jól befeszültünk. Csodás volt. Én egy halovány reménnyel, hogy találok húszezer forint alatt is, megnézegettem a dizájner radiátor kínálatot is. Reményeim hamvukba haltak, legfeljebb egy törölközőszárító jött volna ki ebből a keretösszegből, arra viszont nem volt szükség.

Színes radiátor

Ekkor végre ránk mosolygott a szerencse. Ugyanis az egyik eladó megcélzott minket. Én elsőre nagyon nem örültem neki. Félig összevesztünk, nem tudtunk megegyezni abban, hogy mit akarunk, ebbe beledobsz egy agresszív értékesítőt, hát nem tudom. Viszont hálaégnek a nő szakember is, és egyáltalán nem nyomult. Dióhéjban elmagyaráztuk a mi nagy problémánkat, megkérdezte a nagyjábóli büdzsénket, és elkalauzolt bennünket az acél radiátor sorozat felé. Persze eddig is tudtuk, hogy ezek léteznek, de pont az a baj, hogy nagyon nem passzolt az elképzelésembe az a klasszikus hajlított lemezes fehér felület. És itt hangzott el az arany mondat: be lehet festetni. Ráadásul színpalettáról kikevert színnel. Itt szerintem Feri látta, hogy leereszkedik az arcomra a köd és kombinálni kezdek a fejemben. A formákkal ugyanis nem volt bajom, meg ezek már tagoltak, akkora a radiátor, amekkorát kérünk és az építészünknek hála, tudtuk, mekkora teljesítményű készülékekre van az egyes helyiségekben szükség. Akartatok valaha pink fűtőtestet? Megcsinálnák! Nem ezt rendeltük természetesen, de nagyon vicces volt elképzelni. Egy ideig ijesztgettem is Ferit vele, hogy hazajön a félkész lakásba és csillám-magenta csíkos új dizájnnal köszöntöm. Nem voltam vicces. Viszont kértünk egy kellemes, lágy olajzöld tónust – azt hiszem havasi zuzmó fantázianévre hallgatott a szín – és gyönyörűen passzol a lakásba. Azóta se bántuk meg, és ajánljuk a lehetőséget fűnek fának.